15.2.08

diari republicà

diari republicà

Il.legalitzar idees

Posted:

L'obsessió malaltissa d'Espanya per il.legalitzar idees no té fre. Al cap i a la fi Espanya és el bressol de la Inquisició, versió premoderna del TOP i l'Audiencia Nacional, i amb aquests precedents res és d'estranyar. Aquí es tanquen diaris i es torturen periodistes i no passa res. Aquí s'il.legalitzen partits i es persegueixen plataformes, fundacions, moviments culturals i no passa res. Aquí es prohibeixen llistes electorals pel sol fet que algú va anar algun dia amb HB i no passa res. Aquí hi han llistes negres de ciutadans que pel sol fet d'haver simpatitzat amb l'esquerra abertzale estan en permanent sospita i no poden exercir els seus drets civils i no passa res. Hem assistit a la suspensió d'activitats d'ANV, una antiga escissió del PNV d'abans de la guerra, un partit que lluità cara a cara contra els feixistes, que lluità en la clandestinitat contra Franco, que en els seus estatuts condemna la violència, i no passa res. Espanya lluny de centrar les seves energies en la lluita contra el terrorisme, vol asfixiar les idees, la dissenció, els moviments incómodes com l'independentisme. Ja se sap que la Inquisició quan es posa en marxa comença per cremar bruixes i acaba rostint al barber de la cantonada. Davant aquesta operació descomunal que va contra les idees, el sentit de la democràcia, inaudita a Europa, desbocada en la conculcació de les llibertats civils, només podem que tenir por. Perquè ara van a pels bascos i qualsevol dia es poden llançar contra qualsevol. 

 

El passeig de les virreines

Posted:

Ser una colònia vol dir, entre d'altres coses, dependre del designis de la metropoli i dels seus corresponents virreis. Aquí, però, com que
estem immersos en la transmodernitat no tenim virrei sinó virreines. Vénen i van, es passegen, somriuen i, si estan de bones, reparteixen almoina. L'una ja fa dies que opera, fa, desfà i reparteix sense cap mena d'escrúpol. Es la ministra d'un ministeri sense competències però amb molta capacitat d'inventiva. La ministra Chacón. Es veu que a Catalunya la ministra d'habitatge no es preocupa de l'habitatge social sinó de fer convenis amb barris afectats pel tren o assignar recursos a la casa d'en Dalí o al Claustre de la Universitat de Girona. Es pot permetre aquests luxes i molts més. I nosaltres provicians de la colònia li obrim les portes, li fem la cort i bavegem sense pudor. En altres temps i en altres règims la progressia alçaria el crit al cel i acusaria a la ministra d'electoralisme. Però això és un tot s'hi val, un circ, un autèntic escàndol. L'altra virreina es diu Maleni Alvarez. Fa mesos que la seva incompetència està al nivell de la seva xuleria. Va de virreina per un país saquejat. I l'última gesta de la virreina ha estat l'anunci fantasma de l'arribada del TGV. Va venir a Barcelona sense permís del govern, plantant periodistes, rient-se del mort i del qui el vetlla. Per què demanar permís a la Generalitat si és ella qui mana, si són les virreines en el temps de la colònia. Definitivament no podem estar amb aquesta gent, en tot cas podem estar contra aquesta gent. S'ha d'acabar que ens robin i ens escarneixin. Via fora!