29.11.06

diari republicà

diari republicà

  • Ells no aplaudeixen

    Posted: 28 Nov 2006 06:07 PM CST

    Ens ha sorprès que en Mas i en Felip Puig no hagin rebut al nou president de la Generalitat de Catalunya amb un aplaudiment de cortesia. La seva actitud ens recorda l'actitud sectària amb què un Delegat del Govern de l'Estat, en Martí Jusmet, va rebre el discurs del President Pujol. Mentre tothom aplaudia, Jusmet va plegar-se de braços i va demostrar el seu malestar amb el nomenament de Pujol. El mateix gest el fan avui Mas i Puig. Per què? Perquè desautoritzen el nou president i, amb ell, les institucions del país. S'han cregut tant aquesta falàcia que a Catalunya ha de governar el més votat que ja no recorden el paper sobirà del nostre Parlament. S'han cregut tant els seus arguments de campanya barroera que neguen l'autoritat del President 128 de la Generalitat de Catalunya. S'han cregut tant els cants de sirena de Zapatero que no recorden que, malgrat tot, ells no governen i ells els toca acatar les institucions del nostre país. Com ho vam fer tots quan ells van governar Catalunya durant 23 anys. Nosaltres vam aplaudir Pujol el 1980, el 84, el 88, el 92, el 95 i el 1999. Per què? Perquè era el President de Catalunya. De la mateixa manera que vam aplaudir Maragall el 2003 i ara ho hem fet amb Montilla. De la mateixa manera que honorem la memòria i la història de Francesc Macià, Lluís Companys- no com tu, Vila, que embruts el seu nom- i Josep Irla i Josep Tarradellas. Quina mena de patriotes són els que no acaten, ni aplaudeixen, ni respecten, ni autoritzen els presidents si no són del seu color polític? Doncs ben senzill: no són patriotes, no són res. Sortosament a Convergència i a Unió algun dia manarà gent que superi gent com Mas i Felip Puig.

  • Capdevila, consellera

    Posted: 28 Nov 2006 06:01 PM CST

    Entre les novetats del nou govern que proposa el President 128 hi ha Carme Capdevila. La gironina té una llarga i profitosa trajectòria en matèria de benestar social: des de gestora d'un equipament públic d'ajuda als menors amb dificultats fins a presidenta de la comissió de política social del Parlament. Tenaç, rigorosa i ferma aquesta dona de Sant Hilari s'ha fet un nom en el món del benestar social. És, sens dubte, una de les persones més convençudes en la idea que el nostre país necessita un bon estat del benestar. A la vegada, Capdevila s'ha destacat en aquests temps per un paper decisiu en la defensa del paper de les dones en la política. Com a Vicesecretària general d'acció política d'ERC, també ha treballat dur perquè el tren republicà gaudeixi de bon combustible pel que fa a les idees i al discurs polític. El nomenament de Capdevila com a Consellera d'Acció Social i Ciutadania és una bona notícia per consolidar un govern que necessita, ara més que mai, valors, potència i capacitat.

  • Sorpreses Montilla

    Posted: 28 Nov 2006 11:46 AM CST

    Els gurús de l'opinió de Catalunya- aquests savis que tan serveixen per planxar un ou com per fregir una corbata- ens alertaven sobre els possibles ministreriables que nomenaria Montilla. Avisaven els grans entesos de la cosa política nacional que Montilla desembarcaria a Palau amb la infanteria de marina del Baix Llobregat. S'havien acabat, segons els amos de l'oracle català, els gestos i les picades d'ullet al socialisme catalanista, a la gent del PSC de comarques, etc i etc i etc. Alguns dels agraciats visionaris es van atrevir, fins i tot, a planyar la Montserrat Tura en un programa de la parròquia Bassas amb tanta fortuna que aquell programa es convertí en una mena de sepeli radiofònic de la consellera en qüestió. Doncs bé, gurús, Sorpreses Montilla us ha tornat a deixar bocabadats. Per començar dos consellers del clan gironí resisteixen amb les seves carteres d'importància: l'hàbil Quim Nadal i la tenaç Geli. Sorprenent. De Lleida ens arriba el nou conseller d'agricultura. I per adobar-ho Montserrat Tura roman en el govern. A tot això Montilla s'ha despatxat avui amb un discurs de to nacional i ha gosat llegir Salvador Espriu. Volieu caldo, sacerdots de l'opinió de Catalunya? Doncs dues tasses. El President ha reconegut el sentit històric del càrrec que ocupa i, en aquest sentit, s'ha agafat del fil roig dels altres 127 presidents de la Generalitat. Quina decepció, gurús! Vosaltres que us esperaveu una altra cosa! Una cerimònia austera, digne i de continuïtat amb la llegenda de la nostra màxima institució. Sorpreses Montilla prem fort l'accelerador. Des del Diari Republicà: una salutació cordial al president dels catalans i les catalanes.